1-2 жовтня 2016, Київ
Придбати квиток

Чому нам потрібна асоціація вейпінгу і навіщо вона індустрії електронних інгаляторів

Чому нам потрібна асоціація вейпінгу і навіщо вона індустрії електронних інгаляторів

Вперше про створення асоціації парців в Україні серйозно заговорили на виставці-конференції VAPEXPO Kiev. Тоді ринок електронного паріння перебував на стадії становлення та не стикався з труднощами, які переживали вейпінг-спільноти в Європі, США та інших країнах, де електронні інгалятори здобули популярність раніше.

На минулому тижні представники київської вейп-індустрії розглянули можливість створення асоціації вейперів. Що ж підштовхнуло підприємців до такого кроку? Давайте розберемося.

Звісно, насамперед така організація потрібна для захисту споживачів від неякісної продукції, яка дискредитує індустрію паріння та спонукає експертів робити неправильні висновки про вейпінг. Але нещодавно важливішою проблемою стала ініціатива держави обмежити ринок парильної продукції з метою захисту споживачів від несертифікованих девайсів і рідин для паріння, які є небезпечними для здоров'я. Мета асоціації – спрямувати ринок у потрібне русло та продемонструвати владі, що він не є неконтрольованим і кожен гравець на ньому дотримується правил виробництва та розповсюдження вейпінг-продукції. Таким чином, індустрія паріння не підпадає під жорсткі обмеження «тютюнової» законодавчої бази.

Не секрет, що представники різних ринків у США постійно створюють асоціації для захисту прав виробників. Досвід подібних організацій у нашій країні вказує на те, що більшість підприємців відмовляються бути частиною будь-яких об'єднань, щоб не залежати від громадських рішень.

Вейпінг-спільнота щосили намагається переконати підприємців, що асоціація прагне не «підім'яти» під себе вейпінг, а стимулювати його розвиток заради загального добра. Першим кроком стане лобіювання інтересів щодо надання прав на рекламу продукції для паріння як в Інтернеті, так і в офлайні.  Влада України вже винесла відповідну постанову, прийняття якої є лише справою часу. В подальшому асоціація планує проводити незалежні дослідження рідин, які доводитимуть нешкідливість паріння. Навіть цих двох пунктів буде досить, щоб не перешкоджати розвитку індустрії в Україні.

На даному етапі ініціатори створення вейпінг-асоціації обмежилися лише загальною концепцією ідеї. Якщо кількість підприємців, готових об'єднатися для досягнення спільної мети виявиться достатньою, буде зроблено наступний крок. Відкритим голосуванням оберуть відповідальних за розвиток асоціації, і розпочнеться робота в правовому аспекті. Потрібно буде створити офіційний документ, який би захищав права індустрії паріння.

Зараз у першу чергу потрібен інтерес з боку ключових гравців ринку. Перш ніж робити якісь кроки назустріч держструктурам, слід переконатися, що асоціація матиме вагу в вейп-співтоваристві і ініціатива кількох ентузіастів не приреченою обернеться провалом. Хочеться вірити, що більшість підприємців не вбачатимуть в асоціації вейперів загрозу своїй бізнес-моделі та схвалять ідею створення такої організації.

buy ticket